Élménybeszámoló Zanzibár szigetéről

Avagy itt valóban mindenki boldog, mosolyog, és van 1-2 jó szava a másikhoz

Élménybeszámoló Zanzibár szigetéről

Avagy itt valóban mindenki boldog, mosolyog, és van 1-2 jó szava a másikhoz

Január 2-16. között Zanzibár szigetén voltunk nyaralni, közben egy 3 napos tanzániai szafari túrával egészítettük ki a nyaralást.

A magyar mentalitás szöges ellentéte van mindenhol, Pole Pole. (nyugi-nyugi). Miután megszoktuk a végtelen ráérést, rájöttünk, hogy mindenki boldog, mosolyog, van 1-2 jó szava a másikhoz.

Angolul mindenki tud nagyjából, de ha nem, akkor is mindenre rámondják, hogy oké.

Nyaralás Zanzibár szigetén

Jambiani

Jambiani egy kicsi, nagyon csendes falucska, ahol nincs más, „csak” az óceán. Az ár-apály annyira erős, hogy kb. 1 km-re be lehet sétálni apály idején, ezért fontos, hogy olyan szállodát válassz, aminek van medencéje.

A faluban van két iskola. Az egyiket egy indiai származású, kanadai hölgy vezeti, olyan felnőtteknek oktat turizmus-vendéglátást, akiknek nincs semmilyen végzettségük. Helyi viszonyokhoz képest palota, csillog-villog, és saját tankonyhája is van. A másik pedig a helyi általános iskola, ahol csak írni, olvasni tanulnak meg a gyerekek, a konyhájuk pedig cukorból, lisztből, vízből, és két kő közötti tűzrakóból áll. Az iskola nem kötelező, és fizetős, de az elemi oktatás nagyon olcsó, így azt nagyrészt ki tudják fizetni a szülők. Nagyon elgondolkodtató volt, mindenkinek ajánlom, hogy menjen el egy helyi, állami iskolába.

Szállás Zanzibár szigetén

Mi a Mwezi Boutique Resortban laktunk, amit csak ajánlani tudok. Kicsi, családias, és ami nekünk fontos volt, hogy autentikus legyen. Hetente szuahéli estet tartanak, egy-egy helyi együttessel, tradicionális ételekkel. Ha a kertészekre szépen nézel, akkor a kertben lévő 100 kókuszpálmafa egyikéről lehoznak neked egy kókuszt, feltörik, és még Bacardit is kaphatsz bele

Programok

1. Teknősrezervátum

Voltunk Nungwiban egy tengeri teknős rezervátumban, ahol a sérült, befogott teknősöket gondozzák, mielőtt visszaengedik őket.

2. Fűszerfarm a fővárosban

A fővárosba egy fűszerfarmi túrával egybekötve mentünk el. A fűszerfarmot ki akartuk hagyni, de nagyon jól tettük, hogy végül elmentünk. Stone Townban pedig körbesétáltunk a városban, voltunk a piacon, és Freddy Mercury házában is (most nyílt egy múzeum a házban, már nem csak az ajtót lehet megnézni). Érdekes élmény volt a város, de szépnek nem nevezném.

3. Jozani erdő

A 3. programunk a Jozani erdő volt, ami kihagyhatatlan, mivel csak itt élnek a vörös colobus majmok (egy elszökhetett, mert a szállodánk kertjében sétálgatott), de maga az erdő is gyönyörű, és néhány kilométerre van a hozzá tartozó mangrove erdő is, ahol a víz fölé épített pallókon lehet sétálni. A Jozani erdő mellett van a pillangó park is, ami elég kicsi, de jó kis fél órát lehet ott eltölteni.

+ 1 program

Utolsó napunkon sznorkelezni és Dhow hajózni mentünk Jambiani körül. Rengeteg tengeri csillaggal, sünnel, halakkal, korallokkal találkoztunk. Minden programot a szálloda szervezett, kaptunk mindig 1-1 vezetőt is a taxisofőr mellé.

Szafari Tanzániában

A szafarit előre leszerveztük itthonról. Arushába repültünk, ahol vártak minket, majd indultunk is.

3 nap alatt 3 nemzeti parkban voltunk, Tarangire, Ngorongoro és a Lake Manyara.

Mindegyik másról nevezetes, ezért úgy válogattuk össze, hogy mindent lássunk (elefántok, zsiráfok, oroszlánok, majmok, vízilovak, zebrák, gnúk, bivalyok, orrszarvú és számtalan madár). Az éjszakákat ugyanabban a luxus kempingben töltöttük, a szafari cég saját szállása. A vezetőnk minden kérésünket azonnal teljesített, 3 nap alatt csak velünk foglalkozott, minden kérdésünkre válaszolt. Aki elmegy a világ másik végére, annak bűn kihagyni a szafarit, életre szóló, leírhatatlan élmény.

Árak (2 felnőttel számolva mindent)

  • a repjegyek oda-vissza, biztosítással 900.000 Ft,

  • belföldi repülőút 1200 USD,

  • szafari (szállással, teljes ellátással) 2500 USD,

  • szálloda Jambianiban 800.000 Ft (reggelink volt, vacsorázni mindig máshol ettünk),

  • egy vacsora kb. 40 USD,

  • szálloda által szervezett programok 500 USD.

Természetesen mindent lehetett volna olcsóbban, viszont mi nem akartunk azzal időt tölteni, hogy olcsóbb éttermeket, programokat keressünk, és inkább a jó értékelésű, megbízhatót választottuk mindenhol.

Adomány

Szeretettel fogadnak mindent, de figyelj arra, hogy ne osztogass cukorkát, rágót, „szemetet” az utcán, mert így csak koldulni tanulnak. Ha adni akarsz, akkor keress meg iskolákat, dolgozókat, és olyat adj, ami hasznos. Legnagyobb hiány tanszerből, gyerekruhából, cipőből, könyvekből van, emellett régi telefonok, töltők, napszemüvegek gyógyszerek, amik leginkább kellenek.

Téma szakértő:

Horváth Balázs

fodrász – világutazó

képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük