Családi környezetünk hatása életünkre

Avagy a tájékozottság magabiztossá tesz minket?

Családi környezetünk hatása életünkre

Avagy a tájékozottság magabiztossá tesz minket?


Több éves tapasztalattal a hátam mögött bátran merem állítani, hogy a családon belüli hatás, igen is befolyással van elkövetkezendő pályafutásunkra az élet bizonyos szakaszain.

A mai írásomban leginkább a fókusz a toleranciára szegeződik. Valójában mit is nevezünk toleranciának? Mitől válik valaki toleránssá és milyen határai vannak?
A wikipédia szerint toleránsnak lenni annyit tesz, mint valakinek a vallási, világnézeti, etnikai vagy nemzeti hovatartozását elfogadni.
Sajnálattal tapasztalom, hogy a mai társadalom kettészakadt e tekintetben, és nagyon erős szélsőségek alakultak ki, ami az emberek kegyetlen megítéléséhez vezet, esetleg halálhoz.

Azt gondolom, hogy toleránsank lenni, nem egyenlő a szóban forgó tárggyá válni. Mert, tolerálhatom mások szexuális hovatartozását akkor is, ha én magam nem tartozom az adott körbe. Sokan ezt a mai társadalomban súlyosan összemossák, és azonosítják a toleránsokat az adott tárggyal.

De, vajon mitől alakul ki másokban az előítélet?

Sokat jelent a gyermekkorból örökölt minták viselése. Természetesen az „áldozat“ jelen esetben egy gyermek, ugyanis nincs tisztában a morális határokkal, így bátran fogja használni a megkülönböztetést az iskolában, rosszabb esetben már az óvodában is. Ilyenkor a szülők tehetők felelőssé a gyermekük erkölcsi süllyedése miatt.
Legtöbbször, ha hallgatunk egy gyermeket, észrevehetjük, hogy nem a saját szavaival fogalmazza meg gondolatait, hanem próbálja a szülőt mintázni viselkedésben, és kommunikációban is.

Fontosnak tartom még gyermekkorban elkezdeni a gyermekeink toleranciára való nevelését, hiszen az összetartás és a csoportba való beilleszkedéshez elengedhetetlen, hogy eltudják fogadni mások bőrszínét, nemzetiségét, és vallási hovatartozását.

Többször tapasztaltam, hogy a szülők előszeretettel tesznek megjegyzést egymás gyermekeire, amiben megítélik a társadalmi hovatartozást és a magasabb pozíció hiányosságát. Ebből adódóan keletkezik, hogy a hátrányos helyzetben élő szülők gyermekei kiközösítésben részesülnek, ugyanis a szülők 95%-a nem rejti véka alá véleményét és ennek hangot is ad a saját gyermeke jelenlétében.

A legtöbb esetben szerencsére a minták átírhatóak. Aki mérgező környezetben nevelkedik, sajnos nagyon sok olyan tulajdonságot hoz magával, ami az életét és pályafutást nagyban befolyásolhatja.
Ezeknek a mintáknak a 90%-a kiüthető az agyból, persze nem a szó szoros értelmemben. 🙂
Nagyszerű módszerek találhatóak a pszichoterápia és a hipnoterápia területén, amivel a tudatalattinkat változásra lehet bírni, és sikerrel.

Hogyan lehetünk toleránsabbak bizonyos csoportokkal szemben?

Azt tapasztalom, hogy az emberek nem szeretnek tájékozódni semmilyen téren. Szájhagyomány útján terjesztenek elferdített gondolatokat, aztán ezt próbálják felhasználni, valamint érvényesíteni kellő tudás és tapasztalat nélkül. Van egy nagyon jó módszer arra, hogyan tolerálhatjuk embertársainak.

Nagyon fontos a kommunikáció, ebben az esetben meg elengedhetetlen.
Ha nem ismerjük egy bizonyos a csoportnak és kultúrkörnek a hovatartozását, egyszerűen kérdezzünk de leginkább tájékozódjunk! Ismerjük meg! Ismerkedjünk meg az ismeretlennel. Tudom, hogy az ismeretlen és a tudatlanság félelmet vonz, de nem kell aggódni, hiszen ha bemegyünk a közértbe, attól még nem fogunk bevásárlókosárrá változni, csak mert vásárolni szeretnénk. Ez ebben az esetben is érvényes.

Mások szexuális hovatartozása sem jelent veszélyt ránk nézve, hiszen nem leszek homoszexuális csak azért, mert a szomszéd Pista bácsi is az, és esetleg megkérdezem tőle, hogy milyen napja volt.

Fontos, hogy minderről tájékozódjunk, ugyanis a tudatlanság drámaian nagy zavart tud kelteni és többször konfliktusokat eredményez. Ebből adódóan lelkileg megnyomoríthatnak, kirekeszthetnek, fizikálisan akár bántalmazhatnak olyan ártatlan embereket, akik a társadalom számára hasznos tagok is lehettek volna.

Többször a vitáim során felhívom a figyelmet arra a tényre, hogy a pozíciókat emberek találták ki. Vetkőztessük le a körülöttünk lévő világot. Vegyük el az emberek alkotta demagógiákat, szabályokat, társadalmi nézeteket, pozíciókat.
Mit látsz?

Ha nem találtad volna meg a választ, akkor segítek. Egy csupasz embert. Vajon ki vagy te a pozíciód nélkül? Vajon ki vagy te a szabályok nélkül? Ki vagy Te a társadalmi megítélés nélkül?
Egy csupasz ember. Akkor is csupasz ember vagy, ha fekete vagy, akkor is ha fehér. Akkor is, ha homoszexuális, és akkor is, ha hetero. Akkor is, ha milliomos vagy, és akkor is ha csak 100 forint van a zsebedben.

Mindannyian egy helyről jöttünk, és egy helyre megyünk. Semmit nem jelent a társadalmi rang, hiszen mi találtuk ki. Nem tehetünk különbséget ember és ember közt, hiszen az utunk ugyan az.

Élni jöttünk és mindezt szeretnénk örömben, pozitív élményekben és nem utolsó sorban békében megtenni.

Téma szakértő:

Gordon Skrobar

hipnotizőr, coach

https://sikerterv.com

Képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük