Az üvegkorlátok és üveglépcsők világa

Avagy szakmai tippek a speciálisan előállított üvegek otthoni felhasználási területeihez

Az üvegkorlátok és üveglépcsők világa

Avagy szakmai tippek a speciálisan előállított üvegek otthoni felhasználási területeihez

Az üvegkorlát alapvetően egy elegáns, modern megjelenésű – hozzáadott értéket képvisel minden ingatlanban, mivel bármilyen lépcsőhöz, medencéhez, erkélyhez, tetőkerthez jól illeszkedik, de lépcsőházakban, irodaépületek belső tereinek határoló megoldásaként is gyakori. A legjobb választás mind a kilátás megőrzése, mind pedig biztonsági szempontból.
Edzett vagy ragasztott (esetleg a kettő kombinációjából, azaz edzett-ragasztott) üvegpanelekből készül. Ez egy speciálisan előállított üvegtípus, amely elképesztően tartós.

A hagyományos fa-, és fémkorlátokkal szemben – esztétikus megjelenésen és az átláthatóságon túl – számos előnye van még: a hosszú élettartam, az időtállóság, a könnyű kezelhetőség, tisztíthatóság.  A víztiszta kivitel mellett alkalmazhatunk különböző színeket, reflexiós felületeket, illetve bármilyen minta, vagy dekoráció is kerülhet a felületeire.
A modern építészetet nehéz elképzelni üvegszerkezet nélkül. Az üvegről közismert, hogy szinte minden stílussal jól összeillik. Üvegkorlátokkal kapcsolatban a tervezőket és az építészeket nem korlátozza szigorú szabályrendszer. Az üvegtípusok sokfélesége és a sokoldalú telepítés teret enged a kreativitás számára.

Kültéri:

A kültéri, üvegből készült korláttal kapcsolatos elvárások, többek és nagyobbak, mint a beltérivel kapcsolatosak. Természetesen ugyanúgy alap elvárás vele szemben az esztétikum, a térélmény növelés illúziója, a modern, elegáns megjelenés, de a biztonságban, az élettartamban, kezelhetőségben már mások a követelmények.

Ezek a különbségek abból adódnak, hogy a kültéri korlátok ki vannak téve az időjárás kiszámíthatatlan változásainak, a csapadéknak, a hőingadozásnak, és meg kell felelniük a kockázatosabb, extrémebb helyek (emeletek magassága, tengerpartra, hegyoldalakra, mélységek fölé emelt épületek, stb.) és akár nagyobb tömegek használatához tervezett biztonsági elvárásainak is.

A mai, modern kültéri üvegkorlátok a megfelelő technológiával készített üvegtáblákkal, a minőségi, időjárás- és korrózió álló szerelvényeikkel ennek meg tudnak felelni.

Beltéri:

A beltéri, üvegből készült korlát egyre elterjedtebb használata legfőképp annak köszönhető, hogy üvegből van. Emiatt szinte minden középületben, és lakásban, üdülőben, irodában bármilyen stílusú és hangulatú terekhez harmonikusan illeszthető.


Mindamellett az esztétikum csak egy olyan előny, amit szinte már elvárunk tőle, emellett számos más egyedi funkciónak és elvárásnak is megfelel.

  • Az üveg alkalmazása önmagában adja a térnövelés illúzióját, hiszen láthatóvá tesz olyan elemeket is, amit más, nem átlátható anyagból készült korlátok nem.

  • Átengedi, nem korlátozza a fényt.

  • Modern enteriőrök teremthetők vele, mivel az üvegek színe, formája, átlátszósága, mintája számtalan variációt tesz lehetővé.

  • Biztonságosak, mert edzett biztonsági üvegből készülnek, és fém szerelvényekkel rögzítettek.

  • Hosszú élettartamúak és könnyen tisztíthatóak.

Szakmai tapasztalatunk szerint többféle üvegkorlát megoldás létezik, attól függ milyen megoldást választ a megrendelő, tervező annak megfelelő szerelvényezéssel és üvegezéssel kell számolni. Az oszlopos üvegkorlát az üvegkorlátok közt a legelterjedtebb változat. Ez tartóssága, megbízhatósága és kedvező ár-érték aránya miatt van. Ennél a megoldásnál az üvegek rögzítésére acél oszlopokat, fixmegfogókat, kapaszkodót alkalmazunk.

Az alsó vonal menti, sínes üvegkorlát azoknak előnyös választás, akik nem kívánnak az üvegfelületben oszlopokat látni. Alsó sínes korlátok rögzítése a födém tartóbetonjához történik és abba ültetjük az üvegszerkezetet. A sin rögzítését minden esetben statikailag méretezni kell. A pontmegfogásos üvegkorlát oldalról rögzül a födémhez, lépcsőkarhoz. Ez a megfogatási mód a korlátüvegeknek rendkívül elegáns megjelenítést biztosít. Nincsenek oszlopok, akadálytalan és könnyed légies a kialakítás. Keret nélküli üvegkorlátok, általában ESG/VSG edzett laminált üvegszerkezetből készülnek. Egyre jobban elterjed a ESG/TVG, ami az eltérő törés miatt sem csuklik össze egy esetleges sérülés esetén.

Természetesen kivitelezési elképzelés esetén felméréssel, árajánlat készítéssel állunk szíves érdeklődők rendelkezésére.

Téma szakértő:

Koncz Gábor

üveges, lakberendező

Tel.: 06209142783

https://egyszeruenuveges.hu

https://uveg-doktor.hu

képek:

https://freepik.com EPS vektorok

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

Támogatott tartalom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük