Az új Citroen C5 X

Avagy a legmagasabb szintű utazási kényelem szolgálatában

Az új Citroën C5 X

Avagy a legmagasabb szintű utazási kényelem szolgálatában

Várhatóan 2022. elején már Magyarországon is elérhető lesz!

  

A C5 X stílusa tökéletesen megtestesíti a Citroën életfilozófiáját. Eredeti koncepciója révén a C5 X az elegáns szedánok, a dinamikus kombik és a magas építésű SUV-k szintézisét teremti meg.

A C5 X a legmagasabb színvonalú utazási kényelmet kínálja, a Citroën Advanced Comfort® program jegyében kiemelkedő komforttal, igazi lounge hangulatú utastérrel, Citroën Advanced Comfort aktív felfüggesztéssel és Advanced Comfort ülésekkel.

A C5 X modern technológiái egyszerűvé teszik az életet: kiemelendő közülük a továbbfejlesztett Head Up Display, a félautonóm vezetés felé utat mutató vezetést segítő rendszerek, valamint a teljesen új kommunikációs rendszer 12 hüvelykes HD érintőképernyővel és hangvezérléssel.

Avantgárd vonalvezetés

A C5 X a meglehetősen konzervatív felső-közép kategóriába érkezik, és már első pillantásra meglep és magával ragad. Nagyon karakteres koncepció, amely példa nélküli a piacon, és teljes természetességgel foglalja el a Citroën új prémium modelljének helyét. Közvetlen inspiráló forrása a 2016-os Párizsi Autószalonon bemutatkozott CXperience Concept tanulmányautó.

A modell magas felépítése annak köszönhető, hogy hasmagassága meghaladja a hagyományos ötajtósokét, kerekei pedig kifejezetten nagyok, 720 mm átmérőjűek. Méretei imponálóak:

– 4805 mm hosszú,

– 1865 mm széles,

– 1485 mm magas,

– tengelytávja 2785 mm.

A C5 X elöl és hátul is a Citroën új, C4-ben bemutatkozott, V alakú világítótestjeit kapta meg. A LED-es fényforrások azonnal felismerhetőek és köthetőek a márkához. Az éjjel-nappal jól látható világítótestek remekül kiemelik a C5 X nem mindennapi vonalait.

Barátságos, tágas utastér


A C5 X Advanced Comfort ülések kényelem szempontjából igazi hivatkozási alapot jelentenek. Az autó utasterében valóban otthon, a saját nappalinkban érezhetjük magunkat. 

A C5 X kialakításakor az otthonosság állt a tervezők gondolatainak fókuszában. Az első üléssor kényelmes ülései és a letisztult műszerfal tágas és szabad teret hoznak létre. A hátsó üléssorban helyet foglalók is teljes kényelemben pihenhetnek, hiszen a lábtér páratlanul nagy, az utastér kellemesen széles és magas.

A C5 X tervezése során a praktikum kiemelt szerepet kapott. A C5 X csomagterénél a kombik jellegzetességeinek megvalósítására törekedtek a tervezők, úgy méretben, mint általános kialakításban. Mindezt a tágas, 545 literes alaptérfogat, a lehajtott hátsó ülésekkel elérhető 1640 literes maximális térfogat, a könnyű nyithatóság, az alacsony küszöb és az egyenes vonalú oldalfalak biztosítják.

Az otthonosság, a kényelem érzetét tovább fokozza az autó teljes, 360°-os üvegfelülete által biztosított természetes fényár. Az autó egy különleges újdonságot is kínál, melynek köszönhetően megtapasztalhatjuk a márka „repülőszőnyeg-hangulatát”: a C5 X-ben is elérhető Citroën Advanced Comfort futómű minden apró akadályon, bukkanón, kátyún, fekvőrendőrön és egyéb egyenetlenségen simán repít át bennünket. 

A plug-in hibrid meghajtás kínálta ë-comfort

Az új Citroën C5X plug-in hibrid változatban is elérhető:

– 225 lóerő összteljesítmény,

– akár 50 km-t is megtehetünk teljesen elektromos üzemmódban, akár 135 km/h sebességgel,

Ez a hatótáv a napi utazások többségéhez elegendő, úgy közlekedhetünk, hogy egyáltalán nem vesszük igénybe a belsőégésű motort, gond nélkül teljesíthetjük a napi teendőinket, az autót szükség szerint otthon, a munkahelyen vagy nyilvános töltőpontokon tölthetjük. 

A C5 X plug-in hibrid változatában tapasztalhatjuk meg csak igazán a márka „repülőszőnyeg-hangulatát”, ennél érhető el ugyanis az aktív Citroën Advanced Comfort futómű. Ennél a megoldásnál három vezetési mód közül választhatunk, amelyek segítik a progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott felfüggesztés munkáját, simábbá teszik a haladást, kanyarokban pedig különösen hatékonnyá teszik azt.

A technológia a kényelem és a jó hangulat szolgálatában

Az új Citroën C5 X egyik újdonsága nemcsak látványos, de igen hasznos is: az Extended Head Up Display színesben, nagy méretben vetíti a szélvédőre az információkat, nagy lépést jelent a kiterjesztett valóság élménye felé.

A Citroën a C5 X-ben vezeti be az új, teljes mértékben digitális kommunikációs felületet. Az új eszköz 12 hüvelykes HD érintőképernyőn kommunikál, 4 darab C típusú USB-csatlakozó és egy vezeték nélküli telefontöltő tartozik hozzá. Az adatok frissítése felhőn keresztül történik, a Mirror Screen funkcióhoz pedig már nincs szükség a telefon csatlakoztatására. Az eszköz a tabletek mintájára készült: beállításai, megjelenése, widgetjei személyre szabhatóak.

Az új C5 X számos más, vezetést segítő eszközt kínál:

– a Highway Driver Assist egyesíti az adaptív tempomatot, a Stop & Go funkciót és a sávtartó asszisztenst, így a vezetőnek már nem kell minden pillanatban a sebességre és az úttartásra koncentrálnia, hiszen az autó elvégzi helyette ezeket a feladatokat,

– a nagy látókörű holttérfigyelő (70m),

– a Rear Cross Traffic Alert, amely hátramenetben is figyeli a közelben lévő akadályokat, 

– vagy a Top 360 Vision, amely az érintőképernyő kijelzőjén jeleníti meg az autó környékének képét.

Téma szakértő:

Kántor Ábel

Forrás és képek:

https://int-media.citroen.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük