Az öregedés jelei kutyáknál

Avagy a legjobb barátunk ápolása öreg korában

Az öregedés jelei kutyáknál

Avagy a legjobb barátunk ápolása öreg korban

Élettartam: Nem minden kutya várható élettartama egyforma. Ez függhet a genetikától, az életmódtól, a fajtától és a mérettől. A nagyobb testű kutyák esetében az öregedési folyamatok hamarabb kezdenek el látszani, míg a kisebb testű kutyáknál ezek a folyamatok évekkel késöbb kezdenek el megmutatkozni. Az öregedéssel járó folyamatokat fokozatosan fogjuk észre venni a kutyánkon. Lesznek mind fizikai és szellemi(viselkedési) változások, amiket bizony figyelembe kell venni, hogy a kutyának továbbra is jó életminőséget tudjunk biztosítani.

Testmozgás:

Szív-és érrendszeri gondok alakulhatnak ki, ami miatt gyengül a szívműködés. Előfordulhat, hogy többet köhög reggelente ébredéskor. 

A csont és ízületi gyulladás ami nehezítheti a kutya mozgását. Túlsúlyosság esetében ez tovább növelheti a fájdalmat. Energiaigényük is folyamatosan csökkenni fog. Így az étrendjüket is ajánlott módosítani esetleg idős kutyák számára összeállított tápra vagy  diétás tápra átállni. Ezek alacsonyabb zsírtartalmúak így nem kell agódni a súlygyarapodás miatt

Táp választásnál figyeljünk a minőségre, és olyat válasszunk aminek összetételénél figyelnek:

– az omega 3 zsírsavak melyek elősegítik az egészséges szívműködést

– ízület védelemre, zöld kagyló, 

-és a vesék hatékony működésére.

A séták tempója is lényegesen lassulhat, több türelmet igényel majd a gazditól. Természetesen fizikai képességeit figyelembe véve, továbbra is vonjuk be őt a közös programokba, sétákba. Viszont kerüljük a lépcsők használatát. 

Ízületi gyulladása lehet: térdben, csípőben, könyökben, vállban.

Tünetei lehetnek: merevség, duzzadás, járás vagy állás nehézsége, remegés, sántítás, fájdalom érzés emelésnél, testtartás megváltozása. 

Sokkal többet fognak aludni, és sokkal mélyebben képesek elaludni. Lehet, hogy néha ránk is ijesztenek, hogy nehezen tudjuk őket felébreszteni. Előfordulhatnak szobatisztasági problémák, amikor már nem tudja tartani szükségleteit és a lakásba fog bepiszkítani. Ez előfordulhat akár alvás közben is, amit észre sem vesz, illetve gyakoribb egészségügyi sétákat fog igényelni. 

A lassabb mozgás miatt a karom vágás gyakorisága is növekedhet.

Előfordulhat látás romlása, a szem fátyolossága. Megjelenhet a szemeken szürke- zöld hályog ami okozhat problémákat. Esetleg észre vesszük, hogy szürkületben már nem lát jól. 

Bizony számítanunk kell a hallás romlására is. Nem biztos, hogy engedetlenség miatt nem reagál, szimplán csak nem hallja meg, hogy szólunk neki. Lehetséges, hogy idővel még kézjeleket is kell majd alkalmazni, integetni ha figyel, illetve ha a látása is romlik esetleg tapsolni, hangosabban dobbantani mert a rezgéseket érzékelik. 

Tapintás: elképzelhető ha épp „nem figyel” nem hall, nem lát minket, és  számára váratlanul megérintjük, megijed. 

A séták alkalmával a biztonság kedvéért használjunk pórázt, de ha el is engedjük szabadon sétálni, figyeljünk, hogy biztonságos távolságban maradjon. 

Rendszeresen ellenőriztessük kutyánk szájhigiéniáját. Az ínygyulladást okozó fogkő lerakódást, illetve a mozgó fogakat mihamarabb távolítsuk el az állatorvos segítségével. Ezek kellemetlenséget okozhatnak étkezés közben és kellemetlen szagot is áraszthat a lehelete. A szájban található baktériumok a gyulladt inyen keresztül bejuthatnak a véráramba így további szívproblémákat okozhatnak. 

Az öregedés is egy természetes folyamat amely az egész szervezetre hatással van. 

Ha mindenre időben odafigyelünk az öregedéssel járó változásokat jó eséllyel tudjuk majd kezelni. 

A rendszeres egészségügyi ellenőrzés elengedhetetlen!

Téma szakértő:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük