Az idei év értékelése

Avagy mi volt a legfontosabb cél, amit idén kitűztünk és elértünk a karrierünkben?

Az idei év értékelése

Avagy mi volt a legfontosabb cél, amit idén kitűztünk és elértünk a karrierünkben?

Decemberben az ünnepek alatt jó alkalom adódik arra, hogy értékeljük az idei évet önmagunk számára. Lehet az idei évünket csak úgy ötletszerűen, random módon értékelni, vannak, akikhez ez a kötetlen stílus közelebb áll. Egyre több jól strukturált, vázlatszerűen felépített évértékelő anyagot, nyomtatványt lehet találni az interneten is, ami végigvezet minket a fontosabb pontokon, így biztos, hogy nem hagyunk ki semmilyen fontos szempontot.

Bármelyiket is választjuk, a lényeg, hogy végignézzünk az évünkön, tudatosítsuk magunkban a sikereket, örömöket, eredményeket, ünnepeljük meg ezeket, s ne feledjük a kudarcokat és hibákat sem, amikből tanulhatunk. Nézzük, hogy álljunk hát neki a karrierünk értékelésének!

Ha saját magunknak készítjük az értékelést, keressünk az ünnepek alatt néhány szabad órát, amikor nem rohanunk sehová, nincs nagy nyüzsgés körülöttünk, s a figyelmünket teljesen ennek a témának tudjuk szentelni. Ha van éves naptárunk, amibe vezettük az év eseményeit, a fontosabb történéseket, sikereket, kudarcokat találkozásokat, tárgyalásokat ennek alapján gyorsabban felidézhetjük.

Nézzünk át minden hónapot, gondoljuk végig a történéseket, s minden hónapban, amit találunk, írjuk össze magunknak. Sokaknak a közösségi média profilja is tartalmaz hasznos inputot az értékelés elkészítéséhez, érdemes ezt is átnézni, visszapörgetni. Készíthetünk egy sikerek listát és egy „nem sikerült” listát is nyugodtan, hiszen az év értékeléshez az is hozzátartozik, hogy áttekintjük, mit tűztünk ki magunknak év elején, amit nem teljesítettünk év végéig. Ez a második lista azonban egyáltalán nem kell, hogy „szégyenfolt” legyen.

Meglehet, a januárban kitűzött cél okafogyottá vált év közben, vagy kiderült, hogy nem is azt akartuk igazából, vagy a körülményeink változtak meg. 2021-ben sajnos kevés terület volt, amit uralhattunk, irányíthattunk, az életünk, a munkavégzésünk, a szabadidőnk a COVID-19 vírus miatt még mindig kisebb-nagyobb korlátozásokkal volt csak élhető, így teljesen természetes, hogy nem minden sikerült, amit kitűztünk! Bárhogyan is alakult, a „nem sikerült” lista segíthet jövőre a céljaink pontosabb, alaposabb átgondolásában, a kudarcok okainak feltérképezésében, s a jövő sikeresebb alakításában.

Ha a munkahelyünkön is számíthatunk évértékelő beszélgetésre, mindezt hamarabb tegyük meg, hogy még az ünnepek előtt kész tényekkel, tervekkel állhassunk a vezetőnk elé. A módszer itt is ugyanaz: vegyük elő, mi volt a célkitűzésünk, mit teljesítettünk belőle (a pontos számok, a százalékok itt is jó barátaink), s ha valami nem sikerült, mi volt az oka, s főleg, mit tanultunk belőle! Ha leülünk a vezetőnkkel értékelni az évet, készüljünk fel arra, hogy neki is van egy verziója az ez évi teljesítményünkről – azaz hallgassuk meg, reagáljunk az általa elmondottakra -, s az sem ritka, hogy ettől függ az év végi prémiumunk, vagy a jövő év eleji béremelésünk.

Az évértékelés szempontjából mindegy, hogy van-e jelenleg állásunk, vagy álláskeresők vagyunk, hiszen a karrierünkben így is, úgy is voltak érdekes, fontos momentumok. A siker és a büszkeség nem csak egy többmilliós projekt elnyerése, vagy egy előléptetés kapcsán juthat eszünkbe, ha valami nagyon fontos felismerésre jutottunk a karrierünkkel kapcsolatban, vagy ha egy addig vakvágánynak bizonyuló útvonalat hagytunk el, s jó irányba tereltük az álláskeresésünket, az is sikerként értékelhető! Az újonnan kiszemelt állás irányába mutató képzés, tanfolyam elkezdése, vagy sikeres befejezése szintén egy kiemelendő eredmény lehet az idei évünk során.

Ha segítséget jelent a kérdések mentén történő értékelés, íme, néhány olyan kérdés, amire érdemes őszintén, nyitottan megfogalmaznunk magunknak a választ:

Mi volt a legfontosabb cél, amit idén kitűztünk és elértünk a karrierünkben?
Mi volt a legnagyobb siker?
Mi tett igazán büszkévé minket?
Miben fejlődtünk a legtöbbet?
Mi volt a legnagyobb hiba, amit elkövettünk és mit tanultunk belőle?
A legnagyobb akadály, amit sikerült legyőznünk?
Mi volt a legkockázatosabb dolog idén a karrierünkben?
Mit tanultunk magunkról idén?
Ki az a három személy, aki a legnagyobb hatással volt ránk idén?
Mi volt az év legjobb döntése?
Mi volt az év legrosszabb döntése? Mit tanultunk belőle?
Mi az, amit leginkább megbántunk idén?
Ha meg lehetne változtatni valamit az elmúlt évből, mi lenne az?


Ha vissza tudnánk menni az időben – az év elejére – milyen karrier tanácsot adnánk magunknak?
Mi az, amiért hálásak vagyunk idén?

Ha mindegyik kérdésre megfogalmaztuk saját magunknak a választ, már szinte kész is vagyunk az értékeléssel. Hasznos, ha ezeket a válaszokat le is írjuk magunknak, hiszen a gondolatok néha elszállnak, elfelejtjük őket, de ha leírjuk, nagyobb súlya van a szónak, ráadásul ezt az írott anyagot a következő év tervezésnél, a célok kitűzésénél is használhatjuk.

De ez már egy következő cikk lesz…

Téma szakértő:

Repka Ágnes

HR szakértő

képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük