Az éghajlatváltozás és a COP26 konferencia

Avagy az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítések támogatása

Az éghajlatváltozás és a COP26 konferencia

Avagy az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítések támogatása

Bármennyire is fontosak a nemzeti kormányok dekarbonizációs kötelezettségvállalásai, a városok polgármesterei állnak az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem élvonalában. De mivel a járvány megtizedelte az önkormányzati költségvetéseket, a városoknak több támogatásra lesz szükségük a már megkezdett úttörő munka folytatásához.

BRÜSSZEL – Az Egyesült Nemzetek Szervezetének idei glasgow-i éghajlat változási konferenciáján (COP26) a figyelem nagy része arra irányul majd, hogy a nemzeti kormányok mit tehetnek a kibocsátás gyorsabb csökkentése érdekében, és betartják-e azt a korábbi kötelezettségvállalást, miszerint évente 100 milliárd dollár éghajlat-változási finanszírozást biztosítanak az alacsony és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez közepes jövedelmű országoknak.

Ezek kritikus kérdések. De van egy másik vezetői csoport is, akiknek a tettei szintén elengedhetetlenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, és akik együtt mutathatják meg, mi az, ami lehetséges: a világ polgármesterei. Valójában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az éghajlatváltozás mérséklését célzó városok számára nagyobb támogatás és partnerség felajánlása az egyik legfontosabb lépés, amelyet a nemzeti kormányok megtehetnek a COP26-on.

A világ lakosságának növekvő többségének otthonaként a városok felelősek a globális energiafelhasználás körülbelül háromnegyedéért és a szén-dioxid-kibocsátás 70%-áért. Szerencsére a polgármesterek jelentős felhatalmazással rendelkeznek ahhoz, hogy foglalkozzanak a kibocsátás legnagyobb forrásaival, nem utolsósorban a közlekedéssel és az épületek energiafelhasználásával.

A polgármesterek is erőteljes cselekvésre ösztönöznek. A fosszilis tüzelőanyagok elégetése által okozott mérgező légszennyezés gyakran a városokban összpontosul, betegségeket és korai halált okozva; és gyakran a helyi önkormányzatok jelentik az első védelmi vonalat a természeti katasztrófák ellen. Ezen túlmenően az olyan beavatkozások, mint a tömegközlekedés építése, több park és zöldfelület kialakítása, az épületek energiahatékonyságának javítása, valamint a fosszilis tüzelőanyagok tiszta energiára váltása azonnali és mérhető változást hozhatnak a városlakók életében.

A polgármesterek és a városvezetők bebizonyították, hogy hajlandóak és képesek is vezetni. Milánó (Olaszország) teljes tömegközlekedési flottáját elektromos áramúra állítja át. A pennsylvaniai Pittsburgh tervet léptet életbe, hogy 100%-ban megújuló energiát használjon. A ghánai Accra jó úton halad a kibocsátás több mint 25%-os csökkentése felé ebben az évtizedben, még akkor is, ha lakossága folyamatosan növekszik. A perui Lima 2022-ig kétmillió fát ültet el. A dél-koreai Szöul alacsony kamatozású hiteleket nyújt nulla energiafelhasználású épületekhez. A Fülöp-szigeteki Quezon City a világjárványra egy sürgősségi foglalkoztatási programmal reagált, amely a környezet védelmére és helyreállítására készteti az embereket. A malajziai Putrajaya pedig áttér a napenergiára, mint alapértelmezett opcióra minden hivatalos épületben.

A városok azonban egyedül nem tudják megmenteni a bolygót. Most minden eddiginél nagyobb szükségük van támogatásra. A világjárvány gazdasági pusztítása különösen súlyosan érintette a városokat, megtizedelve az önkormányzati költségvetéseket. A város vezetői tudják, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a zöld gazdaság fellendülésének ösztönzése kéz a kézben jár, mert ugyanazok az intézkedések, amelyek csökkentik a CO2-kibocsátást, ösztönzik a növekedést, munkahelyeket teremtenek, és olyan feltételeket teremtenek, amelyek új lakosokat és vállalkozásokat vonzanak. Minél többet teszünk a városok támogatásáért, annál gyorsabban haladunk a klímaválság és a COVID-19 ellen.

2017 óta dolgozunk együtt a Polgármesterek Globális Szövetségén (Global Covenant of Mayors for Climate & Energy) keresztül, amely szövetség immár több mint 11 000 várost foglal magában – amelyek együttesen több mint egymilliárd embernek adnak otthont. Ezen városok mindegyike merész kötelezettséget vállalt a kibocsátás csökkentésére és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, és a szövetség révén megosztják egymással a stratégiákat és a megoldásokat. Míg a nemzetközi klímatárgyalásokat gyakran hátráltatják a konfliktusok arról, hogy kinek kellene többet tennie, a városok a közös cél és a közös sors szellemében dolgoznak együtt. Együttműködnek, mert megértik a kollektív cselekvés előnyeit.

A Globális Egyezségokmány a maga részéről lehetővé teszi a városok számára, hogy hozzáférjenek az erőforrásokhoz – ideértve a lehetőségek azonosításához és az innovatív projektek tervezéséhez szükséges technikai segítséget, valamint a partnerek széles körétől származó finanszírozást –, hogy többet és gyorsabban tegyenek. A szövetség lehetőséget ad a városoknak arra is, hogy egyként beszéljenek egymással, olyan politikákat szorgalmazva, amelyek segítségével még magasabbra szeretnének tűzni, és továbbra is élen járhatnak az éghajlatváltozás terén.

A városok által végzett munka elismeréseként a Globális Szövetség elnyerte a második éves Gulbenkian-díjat az emberiségért. A pénzdíjat arra fordítják, hogy közvetlen támogatást nyújtsanak az akutan sérülékeny afrikai városoknak az éghajlati válságra való reagálásában oly módon, hogy a világjárványból való gazdasági kilábalásukat is segítsék. A globális hálózaton keresztül megosztjuk egymással a tanulságokat, és hasonló lépésekre buzdítjuk Afrika és a világ városait.

A nemzeti kormányoknak komoly okaik vannak arra, hogy e tekintetben segítsék városaikat. A városok a világ GDP-jének háromnegyedét állítják elő. Ezek a gazdasági mobilitás, az ipar és a technológiai innováció motorjai. Az erős és virágzó városok erős és virágzó országokat alkotnak – és az intelligens önkormányzati éghajlati fellépés segít minden városlakónak jobb, egészségesebb életet élni.

Téma szakértő:

Koncz Zoltán

Forrás:

https://project-syndicate.org

Képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük