A zsíros haj gyakori okai

Avagy szakértői tanácsok, hogyan szabaduljunk a zsírosságtól (faggyútól)

A zsíros haj gyakori okai

Avagy szakértői tanácsok, hogyan szabaduljunk a zsírosságtól (faggyútól)

Akár betegségnek, akár kozmetikai problémának tekintjük, a zsíros haj idegesítő és nehéz megszabadulni tőle. A szakértők tanácsai megoldást kínálnak.

A legigyekvőbb formázási kísérletek sokszor semmilyen eredményt sem hoznak, s a a zsírosan lógó, formátlan tincsek állandósulhatnak, erős frusztrációt okozva a zsíros hajjal rendelkező nők körében. A zsíros haj elhanyagoltnak tűnik, és bizony bárki külsején hibaként róhatják fel. Az igazság az, hogy a zsírosodás egy természetes folyamat eredménye. A hajhagymákhoz faggyúmirigyek tartoznak, amik zsíros anyagot, faggyút termelnek. A faggyú jót tesz a hajnak, egészségessé és simává teszi a hajszálakat, és megvédi őket a kiszáradástól és a töredezéstől.

A túlzott faggyútermelés a zsíros haj oka. A legrosszabb esetben a faggyúmirigyek eltömik a hajhagymákat és hajhullást, korpásodást okozhatnak. Az okok közt lehet az öröklés, az egészségelen étkezési szokások, gyógyszeres kezelés, vagy a nem megfelelő hajápolás. A faggyútermelés az évszakok és a klíma változásával is módosulhat, de befolyásolják a hormonháztartás ingadozásai és a stresszes életszakaszok is.

Tanács: mossa zsíros haját gyakrabban

Egy bőrgyógyász segíthet a zsírosodás súlyos eseteiben. A felírt orvosságok segítenek a megfelelő faggyúmirigy működés helyreállításában. De legtöbb esetben a megfelelő hajápolás is véget vethet a túlzott zsírosodásnak. Ezek a termékek visszaállítják a faggyútermelési egyensúlyt. A tengeri hínár vagy az olyan gyógynövények, mint a zsurló, a rozmaring, a martilapu, a  csalán, a kamilla,  zsálya szabályozzák a faggyútermelést és megnyugtatják a fejbőrt. Az orvosi kátránysamponok is segíthetnek helyreállítani az egyensúlyt. Figyeljen oda: semmiképpen ne használjon olyan termékeket, amik proteineket vagy lipidpótló anyagokat tartalmaznak, mint például különféle olajok vagy szilikon. Nehéz helyzetét csak bonyolítani fogják, és a haj még zsírosabbá válhat.

A megfelel
ő ápolás kiválasztásán kívül a megfelelő termékek gyakori használata is fontos. Néhányan azt gondolják, a gyakori hajmosás stimulálja a faggyútermelést, de ennek semmi tudományos alapja nincsen. Valójában az ellentéte igaz: a zsíros hajat gyakran kell mosni, akár naponta, ha szükséges. Minden samponozással eltávolítjuk a zsíros anyagok nagy részét a fejbőrről, a faggyúmirigyekből. Minden alkalommal kicsit többet tudunk eltávolítani, ha jól bemasszírozzuk a fejbőrbe a sampont. Az eredmény egyértelmű: a megfelelő kezelés nem sokára meghozza a gyümölcsét.

Tegye:

  • Használjon átlátszó samponokat a krémes állag kerülése érdekében.

  • Néha el kell távolítania a felesleges faggyút és zsírt a hajáról és a fejbőréről, egy gyógyító agyagpakolás használatával. Ezt beszerezheti a drogériákban és a gyógyszertárakban. Az agyag felszívja és megköti a nagyobb zsírdarabokat és ezért ideális a zsíros haj elleni küzdelemben.

  • Reggel mossa meg a haját. A faggyúmirigyek különösen éjszaka aktívak.

  •  

Ne tegye:

  • A zsíros haj irritálja a fejbőrt, és érzékennyé teszi. Kerülje azokat a helyzeteket, amikor még nagyobb igénybevételnek teszi ki haját: ne mossa forró vízben, ne használjon forró hajszárítót. Ne fonja szoros fonatokba a haját, és ne viseljen szoros fejfedőt, kalapot, vagy fejpántot.

  • Csak langyos vizet használjon, a meleg víz stimulálja a faggyútermelést.

  • Ne használjon hajkefét. A kefélés csak szétoszlatja a faggyút a hajszálakon, a gyökerektől a hajvégekig. Inkább csak fésűvel szedje rendbe haját.

  • Ne használjon balzsamot. A zsíros hajnak nincs szüksége annyi kondicionálásra, mint a száraz hajnak. A szabály ebben az esetben: a kevesebb több.

Téma szakértő:

Horváth Balázs

hair stylist

https://kozmetikaegyszeruen.hu

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük