A stressz és a szorongás oldása masszázzsal

Avagy a nyugtató érintés ereje rohanó világunkban

A stressz és a szorongás oldása masszázzsal

Avagy a nyugtató érintés ereje rohanó világunkban

A stressz és szorongás az élet szinte minden területén megjelenik: hat szellemi teljesítmé­nyünkre, lelki egészségünkre, társadalmi szerepeinkre, kapcsolatainkra. Ha nem kezeljük megfelelően, fizikai problémákat is okozhat, többek között megemeli a vérnyomást, és csökkenti a szervezet ellenálló képességét. Különböző krónikus betegségekkel, például szívproblémákkal és a cukorbajjal is összefüggésbe hozták.

Nyugtató érintés

A masszázs izomlazító hatása folytán csökkentheti a stresszt és a szorongást, a felhalmozódott salakanyagok eltávolítása révén pedig beindítja a gyógyuláshoz szükséges folyamatokat.

Számos illóolaj rendelkezik szorongásoldó tulajdonságokkal. A nyugtató hatású kamilla, jázmin, majoránna és mandarin felerősíti a masszázs jótékony hatásait.

Akár használunk illóolajat, akár nem, már az is nyugtatóan s egyben üdítően hat, hogy a kezelés idejére elszakadunk a stresszt kiváltó elfoglaltságoktól, gondolatoktól és környezettől. Az alábbiakban olyan fogások következnek, melyeket akár az író­asztalnál ülve is alkalmazhatunk, így különösen feszült munkahelyi környezetben is bármikor „segítsé­gül hívhatjuk” őket. Kérjünk meg egy kollégát, hogy masszírozzon meg bennünket, vagy végezzük el a kezelést önmagunkon egyedül.

Otthon végezhető masszázs tippek és a tanácsok:

Íróasztalnál végezhető vállmasszázs

Kérjük meg a kezelt személyt, hogy fonja össze a karját az asztalon, és hajtsa rá a fejét. Alaposan gyúrjuk végig a váll környékét – mozgassuk ki az izmokat, hadd távoz­zon a feszültség.

Íróasztalnál végezhető fej- és halántékmasszázs

A kezelt személy egyenes háttal, kényelmesen helyez­kedjen el a széken. Lassú, óvatos, körkörös mozdulatok­kal dörzsöljük át a halántékát, illetve a fejbőrét. A halán­ték közepén kerüljük az erős nyomást.

Önmasszázs a halántékon

Helyezkedjünk el kényelmesen egy széken, és gyengéd, lassú, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük a halánté­kot, illetve a fejbőrt. Folytassuk egészen addig, amíg úgy nem érez­zük, hogy enyhül a feszültség, és szűnőben a szorongás. Akár tíz mély lélegzetvétel elegendő lehet ahhoz, hogy stresszes helyzet­ben megnyugodjunk. Hagyjuk mélyen lesüllyedni a rekeszizmot, s közben figyeljük meg a bordák lassú tágulását. Ezt a módszert illó­olajok használatával is kombinálhat­juk: zsebkendőre tegyünk egy- vagy többféle illóolajból (összesen) két-három cseppet, és lélegezzük be az esszenciát.

Téma szakértő:

Nagy Lajos

okleveles masszőr

lallermasszazs@gmail.com

06-70-908-0602

Vásárolt képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük