Avagy hogyan tervezzem a következő 15 évemet

A kutya is a társam

Avagy hogyan tervezzem a következő 15 évemet

Mielőtt új családtagot választanánk magunk mellé, felelősen át kell gondolnunk, hogy biztosan készen állunk e egy másik élőlény egész életén át tartó gondoskodására.

A legfontosabb, de mégis a legrelevánsabb kérdések, amiket kötelező mindenkinek feltenni saját magának és arra őszinte válaszokat is adni, hogy saját magának és új családtagjának a kutyájának is boldog, örömös legyen az élete.

Ha gyermekem születik akkor is fent tudom tartani a kutya gondozását?

Ha költöznöm kell kertesházból lakásba, akkor is meg tudom oldani a kutya elhelyezését? Nem fogja befolyásolni a kutyánk életét a kert hiánya, viszem magammal a lakásba?

Ha nyaralni szeretnék menni is vállalom a kutya elhelyezésére háruló költségeket?

Vállalom a kutya által okozott károk helyrehozatalát? Ha valamit tönkretesz, újat kell venni, javítani kell stb.  Ha segítségre lenne szükségem a nevelésében, lesz elegendő időm, pénzem kutyaiskolára? A kutyára eső havi költségeket is tudom vállalni? Minőségi tápok, jutalomfalatok, vitaminok, élősködők elleni szerek, stb A nem várt kiadásokat is be kell kalkulálni, betegség esetén, vérvétel, székletminta, bőrkaparék mintavétel, ultrahang, röntgen stb költségeinek vállalása.

Vállalni tudom a műtétekkel járó magasabb költségeket? Meg tudom oldani a gyógyulási idő alatt való otthon maradásom, felügyeletének megoldását? A családom többi tagja is egyetért a új kedvenc érkezéséhez? Azonos tartási feltételekkel vagyunk a kutya felé? 

A kutya kozmetikájára való költségeit is vállalni tudom? Az időmet sem fogom sajnálni ha kevesebb idő jut majd magamra? Gondoljuk át nagyon alaposan milyen fajtát szeretnénk, mit szeretnénk elvárni tőle és magunktól is Mi válasszuk őt, nem ő minket, ismernünk kell az adott fajta szükségleteit. A kiegyensúlyozott együttéléshez szükség lesz a kutyákkal közösen eltöltött  minőségi időre. Séták, játék, tanulás formájában. Be tudom tartani a kutyás etikettet a séták alatt? Figyelek a saját és mások testi épségére, legyen az ember vagy másik kutya? Felszedem-e a kutyapiszkot a kutyám után?

Séták alkalmával felmerülő kellemetlenségre is kellő felkészültséggel leszek? Pl. Tüzelő szuka esetén való találkozás, ivaros kanokkal való konfliktus elkerülése, stb. 

Nem okoz majd gondot, ha otthonomban  sokkal többet kell majd takarítanom? 

Kutyát mindig minden esetben saját magamnak, saját felelősségemre vállalom. Vehetem pl. azon célból, hogy gyermekemnek van rá szüksége a jobb tanulás érdekében stb. de a felelősség mind minket érint majd.

 

Együtt élni egy kutyával rengeteg öröm és boldogság, de legalább ugyanannyi törődést, figyelmet, terhet is jelent. 

Ne felejtsük el, beleszeretni egy kölyökkutya pofijába egy pillanat műve, de ha magunkhoz veszünk egy állatot egész életén át felelősek leszünk iránta. Akkor is mikor megöregszik, és még több türelemre, gondoskodásra lesz szüksége.

A kutya az életünk része lesz, és mi döntünk róla milyen életet tudunk biztosítani a számára. 

Téma szakértő:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus írása

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

Freepik.com EPS vektorok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük