A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jelentősége napjainkban

Avagy a kínai WTO tagság félreértelmezése árt a globális kereskedelemnek?

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jelentősége napjainkban

Avagy a kínai WTO tagság félreértelmezése árt a globális kereskedelemnek?

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Kína rendszeresen megsérti a Kereskedelmi Világszervezet által vállalt kötelezettségeit, és a globális szervezet nem képes megváltoztatni a kínai magatartást. Az adatok azonban nem támasztják alá ezeket az állításokat, és az amerikai narratíva által keltett felfogás árt a globális kereskedelmi rendszernek.

NEW YORK – Kína a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozásának 20. évfordulója december 11-én ismét rávilágított azokra a régóta folyó vitákra, amelyek arról szólnak, hogy Kína mennyire teljesítette WTO-kötelezettségeit, és hogy a kötelezettség vállalásaitól való bármilyen eltérés fellendíti vagy lassítja-e gazdasági növekedését. Ez a vita számos ország véleményét érinti arról, hogy a jelenlegi globális kereskedelmi rendszert fel kell-e építeni vagy le kell-e állítani.

Donald Trump volt amerikai elnök arra törekedett, hogy megsemmisítse a WTO-t, működés képtelenné téve annak vitabírálati rendszerét, és kereskedelmi háborúkat indított, amelyeket a testület törvénytelennek ítélt. Utódja, Joe Biden pedig eddig keveset tett a WTO működésének javításáért. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Kína rendszeresen megsérti WTO-kötelezettségeit, és a szervezet nem képes megváltoztatni a kínai magatartást.

Az biztos, hogy még mindig sok torzulás van a kínai gazdaságban. Kínának például másfél évtizede van iparpolitikája a hajógyártásra vonatkozóan. A földhasználathoz, a tőkeköltségekhez, a termeléshez és a befektetésekhez nyújtott, összesen mintegy 540 milliárd CN¥ (85 milliárd dollár) támogatásnak köszönhetően Kína az iparág jelentéktelen szereplőjéből a világ legnagyobb kereskedelmi hajói exportőre lett.

Úgy tűnik, az Egyesült Államokban és Kínában is sokan a piaci részesedés gyors növekedését a kínai iparpolitika sikerének jelének tekintik (bár az Egyesült Államok úgy véli, hogy ez igazságtalan módja a gazdasági növekedés előmozdításának). De ahhoz, hogy felmérjük ennek a kínai növekedésre gyakorolt ​​hatását, ismernünk kell a támogatások alternatív költségét és a nagy hajóépítő iparból származó tovagyűrűző hatást is. Panle Jia Barwick, Myrto Kalouptsidi és Nahim Bin Zahur kiváló 2019-es tanulmánya szerint a szubvenciós politika mintegy 100 milliárd CN¥ plusznyereséget biztosított a kínai hajógyáraknak, a kínai hajótulajdonosoknak pedig további 18 milliárd CN¥.

De ezek a nyereségek kevesebb, mint a fele a támogatás költségeinek. És bár nincs megbízható becslés a tovagyűrűző hatásról, nagyvonalúan 100 milliárd CN¥ lehet. Ez azt jelentené, hogy ez az iparpolitika összességében lerombolta az értéket, és ezért lehúzta, nem pedig felemelte Kína általános gazdasági növekedését. A tartós gazdasági torzulások ellenére Kína csökkentette a belépési korlátokat mind a hazai magáncégek, mind a nemzetközi vállalatok előtt. Ezek a reformok, és nem az állami beavatkozás adták az ország gyors gazdasági növekedését.

A WTO-szabályoknak való Kína betartására vonatkozó értékelések szintén hemzsegnek a téves ítéletektől. A Trump-adminisztráció kereskedelmi tisztviselői gyakran megismételték azt az állítást, hogy Kína sokkal gyakrabban kerülte ki WTO-kötelezettségeit, mint a többi tagállam. Mivel Kínát nem kötik a szervezet szabályai, az érvelés szerint az USA-nak a WTO-rendszeren kívüli taktikákat, például behozatali vámokat kell alkalmaznia a kínai kihágások kezelésére. A WTO e nézet szerint haszontalan vagy még rosszabb.

Valójában Kína WTO-megfelelőségi teljesítménye, bár tökéletlen, nagyjából összehasonlítható a többi tagországéval. A WTO rendszere általában hatékonyan biztosította, hogy Kína olyan nyitott maradjon, mint amilyennek 2001-es csatlakozásakor ígérte.

A kereskedelmi vitákra vonatkozó WTO-adatok – különösen a többi tagország által Kínával szemben benyújtott jogi panaszok száma – némileg objektív alátámasztja ezt a következtetést. 2001 óta 47 panaszt nyújtottak be Kína ellen, ami ez idő alatt az összes WTO-vita 12,2%-át teszi ki. Ugyanebben az időszakban több mint kétszer annyi panasz érkezett az Egyesült Államok ellen, ami az összes panasz 28,4%-át tette ki. Más szóval, más WTO-tagok Kínát csak feleannyira tartják valószínűnek, hogy megsértette a szervezet szabályai szerinti kötelezettségeit, mint az Egyesült Államok.

Kína ésszerű adatokkal rendelkezik arról is, hogy betartja és módosítja politikáit, amikor a WTO vitabizottsága ellene dönt. A meg nem felelés egyik jele az, amikor az eredeti panaszosoknak második WTO-ügyet kell benyújtaniuk egy ország ellen ugyanabban vagy hasonló kérdésben. A Kína elleni 47 ügyből csak kettő esetében volt szükség második bejelentésre. Ugyanezzel az intézkedéssel úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok figyelmen kívül hagyta 15 ellene hozott ítéletet.

Az adatok tehát nem támasztják alá azt az elképzelést, hogy Kína a WTO-kötelezettségeit nem sérti meg, és nem ellenőrzik a szervezet folyamatai. Kína kereskedelmi politikája és gyakorlata gyakran szembesül a WTO-val, de nem gyakrabban, mint néhány más nagy gazdaságé. És az ország WTO-döntéseinek betartása nem egy szélhámos kiugró érték.

Ennek óriási következményei vannak a szabályokon alapuló globális kereskedelmi rendszer megmentésére és fejlesztésére. Ha úgy gondoljuk, hogy a támogatásokra, a szellemi tulajdonjogok védelmére vagy az állami tulajdonú cégek magatartására vonatkozó egyértelműbb és szigorúbb szabályok tovább csökkenthetik a kínai gazdaság torzulásait, akkor ennek biztosítására a legjobb módja a szabálykönyv ennek megfelelő, többoldalú felülvizsgálata. vagy többoldalú tárgyalások. A Transz-Pacific Partnerség Átfogó és Progresszív Megállapodásában foglalt szabályok, amelyek számos ilyen kérdést lefednek, egy lehetséges modellt kínálnak. Kína közelmúltbeli hivatalos csatlakozási kérelme a CPTPP-hez azt jelzi, hogy hajlandó politikáit ezeken a területeken is módosítani.

Téma szakértő:

Koncz Zoltán

lapigazgató

Forrás:

https://project-syndicate.org

Képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük