A BMW i7 menetdinamikai teszten esik át a sarkkörön

Avagy tartóssági teszt jégen és havon

A BMW i7 menetdinamikai teszten esik át a sarkkörön

Avagy tartóssági teszt jégen és havon

A világ első tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai befejezik a hajtás- és felfüggesztési rendszerek végső tesztelését a BMW Group téli tesztközpontjában, a svédországi Arjeplogban.

München. Kínálatának további járműszegmensekre való következetes kiterjesztésével a BMW-csoport az elektromos mobilitásra való átállást hajtja végre. A következő évben a müncheni székhelyű prémium autógyártó már bemutatja a világ első teljesen elektromos luxuslimuzinját, a BMW i7-et (együttes fogyasztás: 22,5 – 19,5 kWh/100 km a WLTP szerint; CO2-kibocsátás: 0 g/km a jármű jelenlegi fejlettségi szintjén alapuló prognózis). A sorozatfejlesztési folyamat keretében a BMW i7 jelenleg menetdinamikai teszteken megy keresztül a BMW Group téli tesztközpontjában, a svédországi Arjeplogban. Ott, az északi sarkkörtől alig néhány kilométerre a tesztmérnökök úgy találják, hogy a fagyos felületek és a hóval borított utak ideális feltételeket kínálnak az összes hajtás- és felfüggesztési rendszer integrált alkalmazásához.

A csípős hidegben megtartott tesztprogrammal megnyitják az utat a luxus vezetési élmény új értelmezése felé. Most először lesz lehetőség a BMW karakterisztikus dinamikájának, kényelmének és fölényének megtapasztalására az abszolút nulla helyi károsanyag-kibocsátással rendelkező luxusosztályban.

A BMW 7-es sorozat jövő generációja számára kifejlesztett felfüggesztési alkatrészek, kormány- és fékrendszerek, valamint menetdinamikai és járműstabilitási rendszerek célja, hogy a márka luxuslimuzinjaira oly jellemző sportosság és menetkényelem közötti egyensúlyt a következő szintre emeljék. Ez magában foglalja a kerékfelfüggesztés, a rugók, a lengéscsillapítók és a különféle szabályozórendszerek teljesítmény-orientált hangolását is, hogy megfeleljenek a különféle hajtástípusoknak. Mindegyikük intenzív tesztelésen esik át Arjeplogban, szélsőséges éghajlati viszonyok között.

Lappföld téli táján a tesztmérnökök megtalálják ehhez a tökéletes feltételeket. Az Arjeplog körüli hóval borított utakon tett tesztvezetések során rendkívül nehéz körülmények között is tesztelhetik és optimalizálhatják az összes funkciót, hogy abszolút harmonikus, BMW-re jellemző vezetési élményt érjenek el. Ezenkívül a befagyott tavakon alacsony közúti súrlódási együtthatójú tesztfelületeket használnak a felfüggesztésvezérlő rendszerek különösen finom hangolására. A kormányzás aprólékos hangoláson esik át, csakúgy, mint a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC) számos funkciója, valamint a súrlódó fék és a lassítás közötti pontosan szabályozott kölcsönhatás az energia-visszanyerés révén.

A téli program is kiemelten foglalkozik a teljesen elektromos hajtásrendszer elemeivel. A BMW i7 elektromos hajtása, nagyfeszültségű akkumulátora, teljesítményelektronikája és töltési technológiája a BMW eDrive technológia ötödik generációjából származik, amely már a BMW iX-ben is fenntartható vezetési élményt biztosít. Mindenekelőtt a BMW i7 motorja, akkumulátora és hőmérséklet-szabályozó rendszere bizonyítja magas szintű érettségét szélsőséges mínuszban Svédország északi részén.

A BMW i7-tel különösen progresszív módon folytatódik a márka jelenlegi modelloffenzívája a luxusszegmensben. Most először lehet megtapasztalni egy olyan luxuslimuzint, amelyet az elegancia, a menetkényelem és a felsőbbrendűség jellemez korlátozás nélkül, tisztán elektromos hajtásrendszerrel kombinálva. A BMW i7 ugyanazon a járműkoncepción alapul, mint a BMW 7-es sorozat többi modellváltozata. Ez az integrált fejlesztés egyúttal garantálja a helyi károsanyag-kibocsátásmentes vezetést a sportos és a kényelem-orientált kezelhetőség jellegzetes kombinációjával, valamint a BMW luxuslimuzin exkluzív tágasságával.

Téma szakértő:

Kántor Ábel

Forrás és képek:

https://press.bmwgroup.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük