Avagy milyen biztonsági funkciókat várhatunk el az egyes üveg szerkezetektől?

A biztonsági üvegekről röviden

Avagy milyen biztonsági funkciókat várhatunk el az egyes üveg szerkezetektől?

Az üvegfelületek arányának növekedésével olyan funkciók kerültek előtérbe, melyek nem tartoznak az üveg alapfunkciójához. A korszerű üvegszerkezetektől biztonsági funkciókat is elvárnak. Kialakultak a mérési módszerek, és normák, melyek alapján különböző biztonsági kategóriákba sorolhatóak az üvegszerkezetek. A minősített biztonsági üvegek fő kategóriái: ragasztott biztonsági üvegek, átdobásgátló, betörésgátló, átlövésgátló, robbanásgátló szerkezetek.

Szerkezet

A minősített üvegszerkezet jellemzően egy „üvegszendvics”, ahol az üvegek és a köztes anyag (ragasztó) váltogatják egymást. Többszörösen ragasztott biztonsági üveg. A ragasztó általában gyanta, PVB, vagy EVA fólia. A rétegrend és a vastagság a funkciótól függ. Átdobásgátló üveg már 9 mm vastagságban is megtalálható, az átlövésgátló üveg akár 8 cm is lehet, a robbanásgátló üveg ennél is sokkal vastagabb. A vastagság és a rétegrend minden gyártónál egyedi. A szerkezetek minősítését a gyártók önállóan végzik.

Előnyei:

Úgy zárja le biztonságosan a mögöttes teret, hogy nincs szükség egyéb mechanikai védőeszközre (biztonsági rács, védőfal, stb.)

Megjelenésbeli eltérés nélkül illeszkedik a homlokzat, vagy a többi nyílászáró üvegszerkezetéhez

Javasolt felhasználás:

Minden olyan helyre, ahol egyéb mechanikai védelem kialakítására nincs lehetőség. Azokra a helyekre ahol az épület esztétikai egységének megbontására nincs lehetőség, de fokozott biztonsági elvárások vannak (bankok). Ahol van másodlagos mechanikai védelem, de fontos az átláthatóság és a teljes lezárása (börtönök, állatkerti kifutók)

Kategóriák:

„A” kategória: felpattanó kavicsok, kövek ellen, pl. kirakatoknál, lakóházaknál

„B” kategória: kirakatok, egyéb védett helyek, ahol betörésvédelemre van szükség, de nem akarnak egyéb mechanikai/védelmi eszközt

„C” kategória: lőfegyver elleni védelemre bankok, pénzintézetek, állami speciális intézmények

„D” kategória: robbanásveszélyes, vagy fenyegetett helyekre, mint repülőterek, speciális üzemek, állami intézmények

Ragasztott biztonsági üveg:

A ragasztott üveg két vagy több, egymáshoz ragasztott üveglapból áll, amelyeket egy vagy több rétegű köztes fóliával hő és nyomás alkalmazásával ragasztanak össze. A ragasztott üveg általában átlátszó, és az esztétikus megjelenés érdekében mind az üveg, mind a köztes fóliák színe és vastagsága sokféle lehet. A ragasztott üvegszerkezetek kialakításához használható előfeszített és edzett üveg is, a mechanikai ellenálló képesség növelése érdekében. A ragasztott üveg felhasználási területei közé tartoznak a robbanás elleni védelem, a zajcsillapítás, valamint ballisztikai és biztonsági alkalmazások.

 

Felhasználási terület: kültéri és beltéri monolitikus illetve hőszigetelő üvegszerkezet, fejfeletti üvegezés, korlátszerkezetek kialakítása, télikertek, előtetők kialakítására alkalmas.

 

Forgalmazott vastagságok, lapméretek: 2.2.1 mm – 8.8.4 mm – ig, 2000 x 3210 mm – 2550 x 3210 mm – ig

Átdobásgátló üvegek:

Egy 4,1 kg súlyú, 10 cm átmérőjű acélgolyót ejtenek többször, különböző magasságokból az üvegfelületre. A próbadarab akkor felel meg az előírásoknak, ha egyetlen golyó sem hatol át az üvegszerkezeten.

Felhasználás területei: lakóházak, üzletek üvegezése

Betörés/áttörés gátló üvegek:

Ezen vizsgálat során egy gépileg megnevezett 2 kg-os fejszével mérnek csapásokat a 110×90 cm-es üvegfelületre, amíg ott egy 40×40 mm-es nyílás keletkezik. A fejszecsapások száma alapján kerül az üvegszerkezet a táblázat szerinti besorolásra.

Felhasználás területei: múzeumok, pénzintézetek, postahivatalok védelme

Átlövésgátló üvegek:

A vizsgálat során minden próbaüvegre háromszor tüzelnek. A lövedék és részei a szerkezeten nem hatolnak át. SA: Szilánk leválás megengedett SF: Szilánk leválás nem megengedett. A különböző fokozatú üvegek, különböző típusú lőfegyvernek állnak ellen.

Felhasználás területei: bankok, pénzintézetek, börtönök, pénzváltófülkék

Robbanásgátló üvegek:

A robbanás elleni védelemre a D kategóriába sorolt üvegek alkalmasak. Ebben az esetben az üvegezésnek meg kell védenie az objektumot a robbanás vagy bombatámadás hatásaitól. A vizsgálat szimulálja a lökéshullám-terheléseket, melyek robbanáskor keletkeznek. Az üvegezések az EN norma szerint 3 ellenállási osztályba kerülnek besorolásra. A nyomásértékek igazodnak a különböző építési módokból eredő épületszilárdsághoz.

Felhasználási területei: pénzintézetek, nemzetközi hivatali épületek

Téma szakértő:

Koncz Gábor

üveges

https://egyszeruenuveges.hu

https://uveg-doktor.hu

képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük