A 125.000 dolláros őrző – védő kutyák

Avagy ezeket az elit, 125 000 dolláros őrzőkutyákat arra képezték ki, hogy észleljék a veszélyt, mielőtt az megtörténne?

A 125.000 dolláros őrző – védő kutyák

Avagy ezeket az elit, 125 000 dolláros őrzőkutyákat arra képezték ki, hogy észleljék a veszélyt, mielőtt az megtörténne?

Ők az ember legjobb barátjai, hatalmas extra előnyökkel!

Ne gondoljon Kim Greene 125 000 dolláros kutyájára házi kedvencként, pedig ideálisak fiatal családok számára. A pásztorkeverékek, amelyeket egy 167 hektáros tanyán tenyészt a montanai Livingstonban, inkább személyes testőrök, akiket éjjel-nappal ügyeletben és szolgálatban tarthat. Greene cége, a Svalinn arra specializálódott, hogy személyi védelmet nyújtson extra „csavarral” (és farokkal).

Amikor Kenyában élt akkori férjével, először botlott védőkutyákba – ez gyakori lehetőség a kelet-afrikai fővárosban, és a házaspár vásárolt egyet a családi ház őrzésére. Jobban szerette a kutya nyugalmát, mint a pisztolyt vagy a biztonsági rendszert. „Működik, ha elmegy az áram, vagy ha nincs víz” – mondja Greene Robb–, és a lőfegyverrel ellentétben nem használható fel ellened.

Greene hamar rájött, hogy a Stateside őrző-védő kutyáknak hatalmas piaca lehet az ilyen elit őrzőkutyák között – és így megszületett Svalinn.

A neve a skandináv mitológiára utal, ahol Svalinn védőpajzs volt, és hangsúlyozza, hogy ezek a kölykök nem személyes Cujo-nak készültek, születtek. Ehelyett Svalinn a várakozásra összpontosít, nem pedig az agresszióra. Először is vérmérsékletük szerint tenyészti a kutyákat, keresztezve német, holland és belga juhászkutyákat: a német vérvonal jó családi háziállattá teszi őket, míg a belga a munkabírást és a nagy kitartást, a hollandok pedig mindenből egy keveset. „Hosszú távon szeretnénk biztosítani a kutya egészségét – a fajtatiszták nem bírják ki a természetet, és nem próbálunk bekerülni a Kennel Clubba” – mondja. és alig várják, hogy a gazdájuk kedvében járjanak.”

Amint a kölykök megszületnek, mindössze nyolc hetes korukban kezdik edzeni; több ezer óráig és több mint két évig fog tartani. A Svalinn program célja szellemi és fizikai képességeik csiszolása, bár a pszichológiai képzés az, ami igazán megkülönbözteti ezeket az őrző kutyákat. Greene és csapata arra összpontosít, hogy finomítsa a kutyák azon képességét, hogy meg tudja különböztetni más emberek szándékait – például azáltal, hogy felhasználja a biológiai ritmusok és a hormoncsúcsok olvasását, amelyek a haraggal hozhatók összefüggésbe, még jóval azelőtt, hogy bármiféle erőszak bekövetkezne.

Természetesen ezek a kutyák is támadhatnak, ha szükséges, de az elsődleges küldetésük, hogy segítsenek elkerülni és elkerülni a veszélyeket, mielőtt azok bekövetkeznének. „Az agresszió a legkevésbé fontos rész. Az univerzum bármely kutyáját meg lehet tanítani harapásra, ha szükséges, de ez nem vonzza azt, amit csinálunk” – magyarázza, és kutyáit egy különleges erők operátorához hasonlítja. – Ismered a fickót – szeretnivaló, önkéntes a templomban, és tökéletes a modora, de nagyon mélyen bevésődött képességei is vannak.

Minden sválinni kutyát kézzel juttatnak el az ügyfelekhez, így Greene és egy tucatnyi kiképzőből álló csapata több napot tölthet azzal, hogy megtanítsa nekik, hogyan kell dolgozni vele – a sválinni juhászkutyát egy új operációs rendszer számítógépen való elsajátításához hasonlítja. egy hagyományos kutya. A vásárlóknak emellett el kell kötelezniük magukat az éves felfrissítő tanfolyamok elvégzésére is, hogy kezelési készségeiket alaposabban megőrizzék. Tipikus gazdi sincs: a kutyái a város szívében található magasház 37. emeletétől a lakóhajóig mindenhol élnek. „A nap végén a technológia meghibásodhat, de a négylábú biztonsági rendszerünk mindenhová magával visz – aludhat a lánya szobájában éjszaka, vagy utazhat veled a repülőgépen” – mondja. És mi van az ágyon alvással? „Az én házamban nincsenek kutyák az ágyon – nevet –, de elmondanám, hogy a gazdáink körülbelül 50 százaléka ezt teszi. Kutyáink stabilak, szociálisak és szeretetteljesek, és mindig a családjukkal akarnak lenni.”

Fordította:

Kántor Ábel

Forrás és képek:

https://robbreport.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük